Слънчев Бряг е най-големият и известен черноморски курорт у нас. Слънчев бряг се намира на около 35 км. северно от Бургас и само на 4 км северно от центъра Несебър. Разположен е в романтичен залив във формата на полумесец, обърнат на изток. Северната част на курорта достига до последните възвишения на Стара Планина. Изборът на местоположението на Слънчев бряг следва от благоприятното географско разположение и климат и подходящите природни туристически ресурси.

Климатът в Слънчев Бряг е изключително подходящ за морски туризъм. През лятото слънчевите дни са повече от 80%. Подобно на другите черноморски курорти утрините са прохладни и свежи, наситени със йодни изпарения. Вечерите са приятно хладни с приятен морски бриз.

Плажната ивица е дълга около 7 км. и широка над 100 м. , постлана е с прекрасен златист пясък.

В Слънчев Бряг се предлага богата база от хотели, къмпинги и апартаменти. Курортът е известен и като средище и център на различни културни и светски мероприятия - фестивали, модни ревюта, състезания. Хотелите и туристическите агенции предлагат на гостите си много екскурзии из цялата страна и чужбина. Създадени са условия за развитието на конферентен и бизнестуризъм.

Курортът носи славата си на едно от местата с най-силно развит нощен живот сред черноморските ни курорти. Има невероятно разнообразие от атрактивни заведения, барове, ресторанти, много нощни клубове и дискотеки, предлагащи разнообразие от напитки и коктейли.

През слънчевите дни на лятото комплексът предлага още много други възможности за развлечение, практикуване на спорт, хоби и други. Част от удоволствията са: тенис, голф, боулинг, сърфинг, яхтинг, плуване и други водни спортове. Това предопределя характера на Слънчев Бряг като престижен курорт с високо качество на услугите и богато предлагане, предпочитан най-вече от чуждестранни туристи.

Разнообразна е и културната програма в курорта. Тук се провежда международният фестивал за популярна песен „Златният Орфей” и декадата на симфоничната музика, част от Международния фолклорен фестивал, модни ревюта и конкурси за красота.

Слънчев бряг е един най-предпочитаните ни морски курорти за посещение през лятото. Не е случайно, че се казва така. Всеизвестно е, че само тук цяло лято е слънчево и топло и няма риск някой буреносен облак да съсипе почивката ви. Освен това Слъчнев бряг отвсякъде може да се нарече луксозен. Улиците с приятните и поддържани градинки и цветя, чистите и редовно почиствани плажове с изключително фин пясък и не на последно красивите хотели. Всеки от тях се стреми да предложи всички удобства и за най-претенциозния турист.